NORDS TRÄDGÅRD

STORY

Nords Trädgård är en plats där grönsaker, yoga, mat och fika skapar en hälsosam helhet. Vi har en stor passion för att äta nyttig mat. Mat som vi vet var den kommer ifrån och hur den är producerad. Det har lett till att vi nu själva odlar de mesta av de grönsaker vi äter från april till december. Kanske har du sett oss på ängen utanför Stationsvägen 13 om du passerar där?

Det är en stor glädje att dela med oss av det vi odlar, bakar och skapar här på gården till er som besöker oss.

Det har blivit en del av vår livsstil att sätta de första fröerna för året redan innan årsskiftet. De första bladgrönsaker äter vi i hushållet från slutet av februari och sedan sår vi och skördar under en lång säsong för att sedan plocka de sista bladen vintersallad i slutet av november början på december tillsammans med insamling av frön till nästa säsong.

Varmt Välkomna!

Mattias och Flore.OM ODLINGEN


All odling hos oss sker helt utan konstgödsling eller kemiska bekämpningsmedel. Våra odlingsbäddar täcks med kompost från gården varje höst samt gödslas med kogödsel från gårdar med ekologisk skötsel av kor. Vi blandar även in en del flisad lövved för att hålla fukten bättre i marken. Vi har så klart som alla andra som odlar grönsaker både djur och insektersom vill äta av vår mat. Vi försöker hålla våra bäddar rena från ogräs och förmultnande blad från det som växer där för att inte attrahera sniglar. Jordloppor försöker vi mota bort med vedaska, myror med apelsinolja, fåglar med nät, kållarver med duk och becillus thurungesis (en jordbakterie), rådjur med ull på käppar.

Nords Trädgård investerar i sin verksamhet för att diversifiera verksamheten och göra den tillgänglig större delar av året. Investeringen innehåller byggnation av en gårdsbutik (genomförd), rum/boende för uthyrning och året runt tillgängliga ytor för gäster. Målsättning med dessa investeringar är erbjuda ett bredare utbud av lokala produkter, tjänster och upplevelser på ett hållbart sätt. Investeringen har också målsättning att skapa arbetstillfällen vid Nords Trädgård.

Delar av investeringen har fått stöd från Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.