VÅRA LEVERANTÖRER

Vi är övertygade om att favorisera lokala produkter i vår butik är en del av ett hållbart förhållningsätt, gynnsamt för utvecklingen av den lokala ekonomin, konsumenternas och planetens hälsa. Det är därför majoriteten av våra leverantörer finns i Dalarna, där de flesta tillverkar sina egna produkter med hjälp av lokala resurser. Två undantag från regeln: italienska produkter (Mattias Akilles häl), vars södra smak alltid uppskattas i en god måltid, och japanska teer (passion för Flore), vars sötma och subtila smak som ännu bara är lite närvarande i Europa. I samtliga fall ägnas särskild uppmärksamhet åt kvaliteten på produkterna. Om de inte alltid är lokala så är de åtminstone etiska och läckra!!

BRÖD OCH MJÖL

LEKSAND KNÄCKEBRÖD

Alltbörjade 1929, när Anna och hennes man Jon Olof (Jon-Olle) Olsson startade ettspisbrödsbageri tillsammans. Hemligheten med knäckebröd fanns redan i Annasfamilj sedan två generationer. 1942 överlämnade Jon Olof ledarskapet till ettav deras fem barn, Martin. Han bytte namn på företaget från J.O Olssons spisbrödsbageritill Leksands Knäckebröd. Sedan dess expanderade bageriet med kvarn, nyabagerilinjer och nya produkter.

2003tar Peter Joon ledningen för företaget. Han representerar den sjättegenerationen som tar över. Nya produkter utvecklas fortfarande, enligt bagarnasvilja att skapa och följa marknadens efterfrågan (knäckepizzor, bagarns bästa,ekologiska bröd...).

LeksandsKnäckebröd använder endast svenskt spannmål. Rågen, som är grundingrediensen ide flesta knäckebröden, har färdats max 34 mil. All annan spannmål odlas ocksåså nära som möjligt för att få korta transporter och minska miljöpåverkansamtidigt som man stöttar de lokala bönderna.

Knäckebrödet görs utan tillsats av några produktionstillsatser.

Somgammal klasskamrat med Peter är det självklart att ha en hylla dedikerad tillhans företags produkter när vi nu öppnar vår butik för lokala produkter.

ÄGG OCH HONUNG

AKKERMANS SMÅBRUK

2020 upptäckte Franke av misstag binas spännande värld under en biodlingskurs som han fick som en gåva. Han föll omedelbart för dessa små insekter med ett så speciellt sätt att leva och en så viktig funktion och beslutade utan dröjsmål att börja producera honung. Han har nu 5 bikupor, som han tar hand om vid sidan av sitt arbete på en mjölkgård. Samtidigt som de producerar honung från betesmarker och odlingar, pollinerar också bina Åkerbönor som kommer att tjäna som mat för djuren på vintern. Franke har skapat en win win situation, i väntan på att skaffa en egen gård för att föda upp får, höns och odla sina grönsaker tillsammans med biodlingen.

TE

YUKO ONO STHLM

Yuko Ono kommer från en japansk teodlingsfamilj och är en engagerad grossist ochimportör. Hon är också Nordens första och Sveriges enda certifierade terådgivare. Sedan 2006 driver hon företaget Yuko Ono Sthlm och säljer fantastiska teer till butiker, restauranger och privatpersonner.

De högkvalitativa teerna i hennes urval är direktimporterade från utvalda teodlingsfamiljer i Japan, belägna i olika regioner. Te förtjänar att drickas med respekt för de odlare som lägger sin själ, hjärta och mycket hårda arbete på att odla och göra te. Denna delikata dryck kan avnjutas som den är, när som helst, året runt: för att starta dagen, för en skön fikastund eller till måltiderna.


Yuko Ono Sthlm